Break the Stigma for Families
Breek het stigma rondom mentale gezondheid op de fiets!

Samen Fietsen Tegen Stigma!
Psychische aandoeningen komen veel voor en zijn te behandelen. Het zijn aandoeningen die ons allemaal kunnen overkomen. Gelukkig zijn er goede en effectieve behandelingen beschikbaar. Toch durven veel kinderen, gezinnen en hun naasten niet open te zijn over de psychische aandoeningen waardoor zij worden geraakt. Ze schamen zich, voelen zich schuldig of zijn bang voor de vooroordelen die anderen over hen zouden kunnen hebben. Dat noemen we stigma. Door stigma durven kinderen, volwassenen en gezinnen vaak niet om de hulp te vragen die zij nodig hebben om goed en snel te kunnen herstellen. Stigma belemmert herstel. Daarom willen we het stigma geassocieerd met psychische problemen doorbreken! Dat doen we met de campagne Break the Stigma for Families door samen met families, naasten en anderen op de fiets te stappen.




Nieuws


Terug naar overzicht

26-08-2020

‘Break the Stigma for Families’ fietst voor Suïcidepreventie

Op donderdag 10 september is het ‘World Suicide Prevention Day’. Wereldwijd stappen op die dag mensen op de fiets om aandacht te vragen voor Suïcidepreventie in het kader van ‘Cycle around the Globe’ (https://www.iasp.info/wspd2020/cycle-around-the-globe/).
Ook ‘Break the Stigma for Families’ fietst voor Suïcidepreventie op 10 september.
Fiets jij met ons mee?

Waarom fietsen we voor Suicidepreventie?
In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 1900 mensen door suïcide, wat neerkomt op 5 mensen per dag! Onder jongeren in de leeftijd van 10-20 jaar is suïcide zelfs de grootste doodsoorzaak. Suïcides eisen drie keer zoveel slachtoffers als verkeersongevallen.

In Drenthe sterven er jaarlijks nog ongeveer 80 mensen aan suïcide.
Elke suïcide treft daarbij ongeveer 135 anderen zoals familieleden, vrienden, buren, collega’s, klasgenoten of sportteamgenoten.

Twee op de drie Nederlanders ervaart nog een groot taboe op suïcide. Dit taboe zorgt er ook voor dat veel mensen met gedachtes aan suïcide deze niet durven te delen en mensen om hen heen hier ook niet naar durven te vragen. Het is belangrijk om dit taboe te doorbreken. Wanneer praten over suïcide makkelijker wordt, kunnen er levens gered worden!

Wat gaan we doen op 10 september?
Net als vorig jaar stappen we op de fiets samen met mensen met een psychische aandoening, hun naasten, GGZ professionals en andere belangstellenden om aandacht te vragen voor Suïcidepreventie. We worden hierbij ondersteund door het fietsnetwerk in Drenthe.

Helaas kunnen we vanwege de Corona-maatregelen dit jaar geen fietstochten organiseren. Om toch samen te kunnen fietsen hebben we de online fietsclub ‘breakthestigmaforfamilies’ opgericht, waar je gratis lid van kunt worden. Wanneer je je aanmeldt bij Strava (www.strava.com) en je vervolgens klikt op ‘bekijken’ en bij ‘clubs’ zoekt op: breakthestigmaforfamilies kan je je aanmelden voor de fietsactiviteit op 10 september. Mocht je hier nou niet uitkomen, stuur ons dan een mail via het contactformulier op de website. Wij sturen je dan een persoonlijke uitnodiging voor de fietsclub. 
Je kunt natuurlijk ook zonder lid te worden van deze club op de fiets stappen om  met aandacht stil te staan bij suïcidepreventie. Kies wat bij jou past!

Met wie werken we samen?
Net als vorig jaar werken we samen met de stichting nabestaanden na suïcide, de cliëntenraad, naastbetrokkenenraad en de werkgroep Suïcidepreventie van GGZ Drenthe. Dit jaar zijn ook het wielercentrum Noord in Assen, de gemeente Assen, buurtsportcoaches in Drenthe en de Socialrun aangehaakt. 
Samen hopen we heel veel mensen in Drenthe te bereiken. Suïcidepreventie is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen kunnen we het verschil maken.

Programma voor buurtsportcoaches en wielertrainers in het Wielercentrum in Assen
In samenwerking met het Wielercentrum Noord in Assen (https://www.wielercentrumnoord.nl ) is er daarnaast een mooi programma samengesteld voor buurtsportcoaches en wielertrainers/ leiders van wielerteams. Zij krijgen in twee interactieve presentaties praktische handvatten mee over suïcidepreventie en hoe bewegen en sporten een bijdrage kan leveren in het herstel van een psychische aandoening.

De presentaties worden gegeven door aandachtsfunctionarissen suïcidepreventie van GGZ Drenthe en buurtsportcoaches uit de gemeente Assen. De input vanuit deze presentaties willen we gebruiken om in de toekomst een geaccrediteerde scholing aan te kunnen bieden voor wielertrainers en leiders van wielerteams via de KNWU.

Wil jij ook meefietsen op 10 september?
Wordt dan lid van onze Strava fietsclub of hou onze website in de gaten voor aanvullende informatie.

Je kunt ook ons contactformulier invullen, zodat je automatisch op de hoogte gehouden wordt van nieuwe berichten op onze website.

 Wereld Suïcide Preventie Dag.pdf


Terug naar overzicht